Pantomimteatren iz Stokholma vam predstavlja

 

NA SAMOM KRAJU ŠUME
(na osnovu stare švedske dečije pesme)

Koncept: Bo Lindstrom
Pantomimičari: Alis Hiborn, Bo Lindstrom 
Reditelj: Viktorija Kan
Scenografija/Lutke/Maske: Sara Kander
Muzika: Torbjorn Svedberg
Svetlosni i scenski efekti: Kundali Lofstrand
Maska: Rebeka Afzelius
Producent: Veronika Bedeč
Slikar/Poster: Sara Kander
Fotografija: Bent Vanselius

Za decu uzrasta od 4. godine pa naviše

 

Pantomimteater postoji već 40. godina i najvažnije je pozorište pantomime u Švedskoj i dobitnik je "Specijalne nagrade za promociju i razvoj pantomime" Svetske organizacije pantomimičara. Jedan od osnivača pozorišta je i Bose odnosno Bo W Lindstrom jedan od najpoznatijih švedskih glumaca-pantomimičara. Pantomimteater prvi put gostuje u Srbiji.

Bose je neko vreme pevušio pesmi za decu "U kući na samom kraju šume" . To je pesma o otvaranju vrata svoga doma onima koji su napolju, na hladnoći i mole za pomoć.

U Pantomiteatren-u u Stokholmu su odlučili da naprave predstavu koja uključuje pozorište senki i maski, sa fokusom na ideji dobrodošlice.

Autori predstave kažu. "U predstavi istražujemo i igramo se konceptima različitosti i straha od nepoznatog. Ko se koga boji, zaista?

U našoj priči susrećemo se sa isfrustriranim dirigentom Direnom koji je pobegao od gužve i buke velikog grada na miran proplanak u šumi. Tamo nalazi stari poljski wc koji curi i useljava se u njega. Sve je mirno i tiho dok se iznenada na vratima ne začuje kucanje..."Ko su ovi čudni ljudi koji me uznemiravaju?" Jedan od njih je progonjen, drugi su samo gladni, umorni, promrzli i usamljeni. Jedan loše miriše, drugi ima velike uši, sledeći govori toliko čudno da je nemoguće razumeti ga.

Kada se Diren sreće sa životinjama, mašta se oslobađa. Dok se smrdljivi tvor kupa, voda se pretvara u Mediteran preko kojeg mnogi moraju da pobegnu... Vatra koja juri lešinara liči na ratnu granatu i na zadivljujući vatromet. Ipak, Diren svakog odbije. A kada sneg počne da pada i kada vazduh postane hladan kao led, mama kengur dolazi sa svim svojim mališanima... Ali ovog puta, Diren konačno smekša - možda su ga njegovi novi poznanici naučili da gde god srce napravi prostor, napravi se prostor i u srcu - i da svako od nas zaslužuje mesto koje će da zove dom!

Pantomimteatar u ovoj predstavi nastavlja da se bavi temom bežanja od opasnosti, namenjenoj publici dečijeg uzrasta (od 4 godine pa naviše).